Zmiana dostawcy energii - robił już ktoś ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafdr
    Classic
    • 2011
    • 15

Dzień dobry wszystkim
  • BANDIT
    Ambiente
    • 2010
    • 164

Witam
    Tak się zastanawiam nad zmianą dostawcy energii i zapytuje czy ktoś już to przechodził ?
    Obecnie mam zużycie około 1400kWh i rozliczenie 12 miesięcy - 6 blankietów prognoz.

Jak przegladam oferty firmy duon i pokrewnych to owszem jest taniej ale przez pare miesiecy, umowa na 3 lata i odbijają sobie tańsza energię opłatami za rozliczenie 5-10 zł na miesiąc i oszczędności idą w diabły.
    Znowu Epower nie liczy za rozliczenie ale energię ma tańsza o 0,5 grosza po marudzeniu to 0,8 grosza niż tauron. NO ale nie mówią że tauron odbija sobie brak kasy za rozliczanie wprowadzeniem opłaty za rozliczanie przesyłu.

I tak osczedności wygladaj dla epower:
    - brak rozliczeń przez tauron sprzedazy - 46 zł oszczędnosci na rok
    - dodatkowa opłata przez tauron za rozliczanie przesyłu - 25 zł na rok
    - taniej w epower.pl niz w tauron 1400kWh *0,8grosza = około 10-12 zł
    wynik ogółem około 30 zł oszczędności.

NO i zmieniać czy nie zmieniać ?
    mogę od 01.01.2015 kiedy kończy mi się umowa z tauron na szczescie nie właziłem w żadne gwarancje ceny na 3 lata - ufff.
    Z tą gwarancją to tauron przegina - masz troche taniej energię o 2-3 grosze ale za to co miesiąc rżną cię na 8 zeta i zero oszczędności przy moim zużyciu - to tauron jeszcze na tym zarobi.

pozdrawiam
    Krzysztof
    pozdr
    Krzysztof
    4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

• trooper
      Rider
      • 2011
      • 525
      • Octavia III combi (5E5)
      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

W firmach to się opłaca, u osób indywidualnych kiepsko Będziesz dostawał 2 faktury, za sprzedaż i dystrybucję Jak już chcesz koniecznie zmieniać, to uderz do kogoś z wielkiej piątki (Tauron, Enea, Energa, PGE, RWE).

Na Duon uważaj i czytaj bardzo dokładnie umowę - w przypadku sprzedaży gazu znam kilka osób które miały płacić mniej, a płacą więcej.

Generalnie ruchy cen energii są zawsze na przełomach roku - ja bym ewentualnie poczekał do tego aż będzie jakiś ruch.

Nie lepiej zmienić taryfę na 2 strefową? Albo skorzystać z prosumenta i zamontować fotowoltaikę jeśli mowa o domu?
      Moja Balbina

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

wieksze kwoty zaoszczedzisz, jesli zmienisz zarowki na ledowe i bardziej swiadomie bedziesz korzystac z energi.

Komentarz

• ovi
          Ambiente
          • 2014
          • 105

moim zdaniem nie warto przechodzić, bo oszczędności (o ile w ogole będą) to będą na minimalnym poziomie. To tylko marketingowa papka, szkoda czasu się tym zajmowac.

Komentarz

• BANDIT
            Ambiente
            • 2010
            • 164

Witam
            to nie dom a mieszkanie foto sobie nie zamontuje
            Ledy juz mam - oszczednosc 2014 do 2013 to 100 zl czyli koszt ledow
            Oszczednosci nigdy za malo
            pozdr
            Krzysztof

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

BANDIT i jak Twoje dochodzenie? Opłaca się czy nie?
              Jakieś ruchy w związku z tym zrobiłeś? Jakieś wnioski?
              Zastanawia mnie czy to ma jakiś wymierny sens przy jednorodzinnym domu....?

Komentarz

• trooper
                Rider
                • 2011
                • 525
                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Alonzo_
                BANDIT i jak Twoje dochodzenie? Opłaca się czy nie?
                Jakieś ruchy w związku z tym zrobiłeś? Jakieś wnioski?
                Zastanawia mnie czy to ma jakiś wymierny sens przy jednorodzinnym domu....?
                Czy się opłaca - prosty rachunek. Zobacz jaką masz stawkę za 1 kWh energii czynnej, jaką stawkę może Ci zaproponować nowy sprzedawca i przemnóż przez roczny wolumen zużywanej energii elektrycznej.

Przy domu jednorodzinnym w zależności od charakteru rozbioru energii elektrycznej bardziej opłaca się przejść na rozliczenie wielostrefowe, oraz zainteresować się Prosumentem i instalacją PV.

PS. Alonzo_, jaką masz stawkę za 1 kWh (netto) na rozliczeniu za energię?
                Moja Balbina

Komentarz

• Alonzo_
                  RS
                  • 2009
                  • 2460
                  • Hyundai

Musze się zagłębić w swoje kwity. Dotychczas w ogóle tym się nie interesowałem ale sporo się o tym teraz słyszy. Na razie taki sobie pogląd na temat próbuje wyrobić czytając neta. Czytając tematy na różnych forach w przypadku indywidualnych/domów to widzę ludzie piszą dość jednoznacznie, ze to wiele w portfelu nie przybędzie. Chyba, że dla kogoś 200 czy 300 zł/rok to jest jakaś znacząca kwota.
                  Wygląda z tego co czytam, że więcej zaoszczędzi się rozsądnie gospodarując energią/stosując energooszczędne odbiorniki plus wyłączanie czego trzeba kiedy trzeba - co oczywiste :wink: i ewentualnie dwutaryfowe systemy ze zmianą % udziału zużycia na rzecz większego obciążenia/zużycia w tańszych godzinach/dniach.
                  Ale to dla mnie mało komfortowe bo już kiedyś to rozkminialiśmy z żonką - taryfy dzienna/nocna/weekendowa.

Komentarz

• trooper
                    Rider
                    • 2011
                    • 525
                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Alonzo_, koło 200-300 PLN można zaoszczędzić, ale jak masz wolumen zużycia pompy ciepła

Zazwyczaj operatorzy przy taryfach G (indywidualnych) chcą schodzić w dół jakieś 20-30 PLN/MWh (czyli 0,02 - 0,03 gr/kWh).

Przy standardowych domkach jednorodzinnych daje to oszczędności rzędu 60-100 PLN/rok.

U nas ostatnio nawet Tauron Sprzedaż telemarketing uruchomił z umowami lojalnościowymi ze stałą niższą ceną dla odbiorców indywidualnych W mieszkaniu wyszłoby nam ok 35 PLN/rok.

Na początek popatrz w rachunki :wink:
                    Moja Balbina

Komentarz

• BANDIT
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 164

Witam
                      No i zmieniłem dostawcę z TAURON na EPOWER (epower.pl)
                      Cena w tauronie netto 0,2658 w epower 0,26 czyli niewielka róznica - oszczednosci z tego przy zużyciu między 1000 kWh - 1200 kWh -jakieś 6-8 złotych.

Na czym oszczędzam zatem:
                      - w tauronie jest miesięczna opłata za rozliczanie - w wysokości 6-8 zł *12 miesięcy daje to 72 do 96 zł w ciągu roku
                      - obawiałem się że odbiją to sobie teraz rozliczając przesył ale dostałem umowę z tauron dystrubucja na rozliczenie 12 miesieczne czyli opłata dotychczasowa w wysokości około -,5 zł na miesiąc nie powinna mi wzrosnąć do 4 na miesiąc czego się obawiałem przy zmianie z 12 miesiecznego cyklu na 1 miesięczny

Trudności jakie napotkacie przy zmianie:
                      - Tauron ma takie 'fajne' umowy które przedłużają się na kolejny okres z klauzulą że jeżeli ją zerwiesz przed końcem to płacisz 25 zł za każdy miesiąc skócenia jej okresu taka extra kara dla Ciebie

Przykład od razu:
                      Moja umowa 'pakiet internetowy' kończyła się 31.12.2014 okres wypowiedzenia 1 miesiąc - umowę z EPOWER podpisałem około 22 listopada i zaczyna się procedura zmiany dostawcy która może trwać do 2 miesięcy. W związku z tym że musiałem wypowiedzieć umowę 1 miesiąc przed jednocześnie zrezygnowałem z 10 dniowego terminu rozwiązania umowy przez internet - co pozwoliło przedstawicielowi EPOWER or razu wysłać wypowiedzenie mojej umowy do TAURON-u. W przeciwnym wypadku musieliby czekać te 10 dni i dopiero mogliby działaći TAURO uznałby że moja umowa się przedlużyła a ja nie zachowałem 30 dniowego terminu jej wypowiedzenia.

Z zachowaniem 10 dni:
                      22 listopad - 2 grudzien działa epower + 30 dni na wypowiedzenie umowa z TAURON nie rozwiązana przed 31.12.2014 i jeśli sie upieram na rozwiązanie płacę 12 * 25 zł !!! za rok 2015

bez zachowania 10 dni - rezygnacja z nich
                      22 listopad - od razu epower rozwiązuje umowe - - umowa z tauron do 31.12.2014 i od 01.01.2015 z epower

Prąd cały czas płynie - nie ma przerwy w dostawie.

Z Tauron dsytrybucja dostałem umowe na przesył z informacją że głownym dostawcą energii jest epower a zastępczym tauron.

Jak widać da sie zmienić ) nie należy się bać ale trzeba uważac na dotychczasowego dostawcę w kwestii kar za wcześniejsze rozwiązanie umowy.

W epower oszczedzam na opłatach za comiesięczne rozliczanie w talkim duonie oszczedzasz na tym że dostajesz w promocji np. 3 miesiace gratis energię lub za połowę ceny bo za rozliczanie też im płacisz i tak naprawdę oszczedzasz tylko w tym krótkim okresie promocji.
                      pozdr
                      Krzysztof

Komentarz

Pracuję...