Dzień dobry wszystkim
Zmiana dostawcy energii - robił już ktoś ?
Zwiń
X
-
Zmiana dostawcy energii - robił już ktoś ?
Witam
Tak się zastanawiam nad zmianą dostawcy energii i zapytuje czy ktoś już to przechodził ?
Obecnie mam zużycie około 1400kWh i rozliczenie 12 miesięcy - 6 blankietów prognoz.
Jak przegladam oferty firmy duon i pokrewnych to owszem jest taniej ale przez pare miesiecy, umowa na 3 lata i odbijają sobie tańsza energię opłatami za rozliczenie 5-10 zł na miesiąc i oszczędności idą w diabły.
Znowu Epower nie liczy za rozliczenie ale energię ma tańsza o 0,5 grosza po marudzeniu to 0,8 grosza niż tauron. NO ale nie mówią że tauron odbija sobie brak kasy za rozliczanie wprowadzeniem opłaty za rozliczanie przesyłu.
I tak osczedności wygladaj dla epower:
- brak rozliczeń przez tauron sprzedazy - 46 zł oszczędnosci na rok
- dodatkowa opłata przez tauron za rozliczanie przesyłu - 25 zł na rok
- taniej w epower.pl niz w tauron 1400kWh *0,8grosza = około 10-12 zł
wynik ogółem około 30 zł oszczędności.
NO i zmieniać czy nie zmieniać ?
mogę od 01.01.2015 kiedy kończy mi się umowa z tauron na szczescie nie właziłem w żadne gwarancje ceny na 3 lata - ufff.
Z tą gwarancją to tauron przegina - masz troche taniej energię o 2-3 grosze ale za to co miesiąc rżną cię na 8 zeta i zero oszczędności przy moim zużyciu - to tauron jeszcze na tym zarobi.
pozdrawiam
Krzysztof
-
-
W firmach to się opłaca, u osób indywidualnych kiepsko Będziesz dostawał 2 faktury, za sprzedaż i dystrybucję Jak już chcesz koniecznie zmieniać, to uderz do kogoś z wielkiej piątki (Tauron, Enea, Energa, PGE, RWE).
Na Duon uważaj i czytaj bardzo dokładnie umowę - w przypadku sprzedaży gazu znam kilka osób które miały płacić mniej, a płacą więcej.
Generalnie ruchy cen energii są zawsze na przełomach roku - ja bym ewentualnie poczekał do tego aż będzie jakiś ruch.
Nie lepiej zmienić taryfę na 2 strefową? Albo skorzystać z prosumenta i zamontować fotowoltaikę jeśli mowa o domu?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Alonzo_BANDIT i jak Twoje dochodzenie? Opłaca się czy nie?
Jakieś ruchy w związku z tym zrobiłeś? Jakieś wnioski?
Zastanawia mnie czy to ma jakiś wymierny sens przy jednorodzinnym domu....?
Przy domu jednorodzinnym w zależności od charakteru rozbioru energii elektrycznej bardziej opłaca się przejść na rozliczenie wielostrefowe, oraz zainteresować się Prosumentem i instalacją PV.
PS. Alonzo_, jaką masz stawkę za 1 kWh (netto) na rozliczeniu za energię?
Komentarz
-
-
Musze się zagłębić w swoje kwity. Dotychczas w ogóle tym się nie interesowałem ale sporo się o tym teraz słyszy. Na razie taki sobie pogląd na temat próbuje wyrobić czytając neta. Czytając tematy na różnych forach w przypadku indywidualnych/domów to widzę ludzie piszą dość jednoznacznie, ze to wiele w portfelu nie przybędzie. Chyba, że dla kogoś 200 czy 300 zł/rok to jest jakaś znacząca kwota.
Wygląda z tego co czytam, że więcej zaoszczędzi się rozsądnie gospodarując energią/stosując energooszczędne odbiorniki plus wyłączanie czego trzeba kiedy trzeba - co oczywiste :wink: i ewentualnie dwutaryfowe systemy ze zmianą % udziału zużycia na rzecz większego obciążenia/zużycia w tańszych godzinach/dniach.
Ale to dla mnie mało komfortowe bo już kiedyś to rozkminialiśmy z żonką - taryfy dzienna/nocna/weekendowa.
Komentarz
-
-
Alonzo_, koło 200-300 PLN można zaoszczędzić, ale jak masz wolumen zużycia pompy ciepła
Zazwyczaj operatorzy przy taryfach G (indywidualnych) chcą schodzić w dół jakieś 20-30 PLN/MWh (czyli 0,02 - 0,03 gr/kWh).
Przy standardowych domkach jednorodzinnych daje to oszczędności rzędu 60-100 PLN/rok.
U nas ostatnio nawet Tauron Sprzedaż telemarketing uruchomił z umowami lojalnościowymi ze stałą niższą ceną dla odbiorców indywidualnych W mieszkaniu wyszłoby nam ok 35 PLN/rok.
Na początek popatrz w rachunki :wink:
Komentarz
-
-
Witam
No i zmieniłem dostawcę z TAURON na EPOWER (epower.pl)
Cena w tauronie netto 0,2658 w epower 0,26 czyli niewielka róznica - oszczednosci z tego przy zużyciu między 1000 kWh - 1200 kWh -jakieś 6-8 złotych.
Na czym oszczędzam zatem:
- w tauronie jest miesięczna opłata za rozliczanie - w wysokości 6-8 zł *12 miesięcy daje to 72 do 96 zł w ciągu roku
- obawiałem się że odbiją to sobie teraz rozliczając przesył ale dostałem umowę z tauron dystrubucja na rozliczenie 12 miesieczne czyli opłata dotychczasowa w wysokości około -,5 zł na miesiąc nie powinna mi wzrosnąć do 4 na miesiąc czego się obawiałem przy zmianie z 12 miesiecznego cyklu na 1 miesięczny
Trudności jakie napotkacie przy zmianie:
- Tauron ma takie 'fajne' umowy które przedłużają się na kolejny okres z klauzulą że jeżeli ją zerwiesz przed końcem to płacisz 25 zł za każdy miesiąc skócenia jej okresu taka extra kara dla Ciebie
Przykład od razu:
Moja umowa 'pakiet internetowy' kończyła się 31.12.2014 okres wypowiedzenia 1 miesiąc - umowę z EPOWER podpisałem około 22 listopada i zaczyna się procedura zmiany dostawcy która może trwać do 2 miesięcy. W związku z tym że musiałem wypowiedzieć umowę 1 miesiąc przed jednocześnie zrezygnowałem z 10 dniowego terminu rozwiązania umowy przez internet - co pozwoliło przedstawicielowi EPOWER or razu wysłać wypowiedzenie mojej umowy do TAURON-u. W przeciwnym wypadku musieliby czekać te 10 dni i dopiero mogliby działaći TAURO uznałby że moja umowa się przedlużyła a ja nie zachowałem 30 dniowego terminu jej wypowiedzenia.
Z zachowaniem 10 dni:
22 listopad - 2 grudzien działa epower + 30 dni na wypowiedzenie umowa z TAURON nie rozwiązana przed 31.12.2014 i jeśli sie upieram na rozwiązanie płacę 12 * 25 zł !!! za rok 2015
bez zachowania 10 dni - rezygnacja z nich
22 listopad - od razu epower rozwiązuje umowe - - umowa z tauron do 31.12.2014 i od 01.01.2015 z epower
Prąd cały czas płynie - nie ma przerwy w dostawie.
Z Tauron dsytrybucja dostałem umowe na przesył z informacją że głownym dostawcą energii jest epower a zastępczym tauron.
Jak widać da sie zmienić ) nie należy się bać ale trzeba uważac na dotychczasowego dostawcę w kwestii kar za wcześniejsze rozwiązanie umowy.
W epower oszczedzam na opłatach za comiesięczne rozliczanie w talkim duonie oszczedzasz na tym że dostajesz w promocji np. 3 miesiace gratis energię lub za połowę ceny bo za rozliczanie też im płacisz i tak naprawdę oszczedzasz tylko w tym krótkim okresie promocji.
Komentarz
-
Komentarz